Heroo - Online Helden

Optimaliseer WordPress met WP Rocket

Als ondernemer weet je als geen ander dat de zichtbaarheid van je bedrijf één van de belangrijkste factoren is om je bedrijf succesvol te maken. Je kunt de meest fantastische producten of diensten in je koker hebben, zonder dat jouw ideale klant je weet te vinden heb jij geen succesformule. En waar je vroeger misschien genoeg had aan mond-tot-mond reclame besef je nu als geen ander dat je online zichtbaarheid en vindbaarheid essentieel zijn.
Optimaliseer WordPress met WP Rocket
Optimaliseer WordPress met WP Rocket

Je website heb je gebouwd of laten bouwen in WordPress en je bent trots op het resultaat. Je hebt je boodschap helder verwoord, je zorgt dat de content dynamisch is zodat mensen terugkomen naar je site. Je doet je best om zo hoog mogelijk in de ranking van Google te komen. Wat kun je nou nog meer doen om je vindbaarheid te vergroten?

Waar we in dit artikel dieper op in gaan is de laadsnelheid van je WordPress website. Want wist je dat websitesnelheid een belangrijke ranking factor is? Als die snelheid lager is weten minder mensen je te vinden, simpelweg omdat ze afhaken als je site niet snel genoeg laadt. En dat wil je natuurlijk niet. Want dan zijn al je inspanningen om een goed converterende website te maken voor niks.

Hoe optimaliseer ik WordPress?

Er zijn verschillende manieren om de werking van jouw WordPress website te optimaliseren qua snelheid. Dat kun je realiseren door een zogenaamde caching plugin. Als je deze goed instelt helpt dat jouw site om nog sneller te laden. Hierdoor loop je geen bezoekers meer mis die niet wachten tot je site geladen is.
Veel browsers gebruiken caching. Het is een andere manier van gegevens opslaan die ervoor zorgt dat niet elke keer dezelfde informatie opnieuw gedownload moet worden. Want dat kost tijd en daarmee bezoekers. Browser Caching wordt veel gebruikt. Je kunt het vergelijken met wat je browser doet als je een website gebruikt die je al eerder bezocht hebt. De pagina laadt sneller omdat de informatie van je eerste bezoek is opgeslagen en niet opnieuw gedownload hoeft te worden. Een WordPress plugin werkt het hetzelfde en dat maakt je WordPress website een stuk sneller.

Caching plugins

Er zijn verschillende caching plugins and many more die zorgen voor sneller laden van je site. Zelf werken we graag met WP Rocket plugin. Het is voor ons dé caching plugin om niet alleen de snelheid maar ook de Google Pagespeed te verhogen. WordPress experts zijn erg enthousiast over deze plugin. Om je een idee te geven van de opties laten we je zien wat de belangrijkste plugins en hun mogelijkheden zijn. Daarbij maken we iedere keer een vergelijking met WP Rocket. Sommige plugins hebben een gratis versie, voor anderen betaal je. Staar je niet blind op de prijs of een gratis versie. Het gaat uiteindelijk om het resultaat dat je behaalt met de optimalisatie van je WordPress site door de tool.

WP Rocket

We gaven het net al aan. Als je WP Rocket gebruikt verhoogt dat niet alleen de snelheid van je website maar ook de Google pagespeed. Met Google pagespeed insights kun je zien dat de laadsnelheid op mobiele apparaten steeds belangrijker wordt. Deze waardes worden meegenomen in je ranking. Dus hoe hoger je scoort hoe beter het is voor je ranking. Voor je gebruikers is de snelheid van je website een cruciaal onderdeel van de ervaring. Zoekmachines streven ernaar die gebruikerservaring zo optimaal mogelijk te maken en belonen websites die hier aandacht aan besteden met positieve rankings en dat verbetert je ranking positie.
PageSpeed Insights Heroo

Wat is WP Rocket plugin

Als je WP Rocket activeert is dat een extra plugin op je WordPress site die de werking van je site sterk verbetert. WP Rocket zorgt ervoor dat statische bestanden sneller worden gedownload waardoor je pagina’s sneller geladen worden zowel op mobiel als op je desktop of laptop. Eigenlijk wordt er een back up gemaakt van al eerder gedownloade bestanden waardoor je een stap overslaat in het laadproces van je WordPress site. Je kunt het zien als cache preloading.

Hoe werkt WP Rocket plugin

Zodra je de functie inschakelt zie je je resultaten toenemen. De tool is simpel en snel te installeren en je verbetert je resultaten in een paar klikken. Je hoeft je geen zorgen te maken over geavanceerde instellingen, de basis configuratie werkt meteen voor optimale prestaties. WP Rocket geeft je een aantal geavanceerde add ons als opties om je performance nog meer te boosten, waaronder JavaScript executie, verwijderen van ongebruikte CSS bestanden, minimalisatie en lazy loading. Hiermee heb de beste optimalisatie waarvoor je normaal 3 tot 5 plugins nodig hebt.

Wat zijn de voordelen van WP Rocket plugin

Met één plugin heb je de ultieme tool om de performance van je website op allerlei vlakken te boosten zonder dat de installaties, van meerdere plugins die je anders nodig hebt, problemen veroorzaken. Qua gebruiksgemak onderscheidt WP Rocket zich enorm ten opzichte van andere plugins. Je hebt geen technische kennis nodig voor de installatie en de plugin werkt meteen. Zelfs het dashboard is heel gebruiksvriendelijk zodat je eenvoudig kunt zien hoe je caching plugin inschakelt en beheert. De investering in WP Rocket verdien je dubbel en dwars terug met je resultaten.

Super Cache plugin

Een andere plugin is deze zogenaamde open-source caching plugin. Je kunt kiezen uit drie varianten van simpel tot expert. Als je een gemiddelde WordPress gebruiker bent kom je een heel eind met de Simpel Mode. Developers gebruiken meestal de Expert Mode.

Hoe werkt Super Cache plugin

Deze tool maakt statische html bestanden en laat deze zien aan je bezoekers. Het is een gratis tool die geen updates heeft. Het werkt met statische cache bestanden en geeft die weer in plaats van zware WordPress php scripts. Je kunt bekende gebruikers herkennen en pagina’s opslaan voor je gebruikers als dat nodig is, dat werkt met zogenaamde preload links. Met extra controles op je startpagina optimaliseer je je primaire pagina. Met automatische concepten als opschonen van je cache verwijder je oude bestanden zodat je site zo optimaal mogelijk blijft.

WP Rocket vs WP Super Cache plugin

De tool is zeker in de simpele variant gebruiksvriendelijk. Je mist echter een aantal belangrijke opties zoals cache preloading of lazyload voor afbeeldingen inschakelen. Het resultaat is dan ook minder dan met WP Rocket.

Cache Enabler

Cache Enabler is de eerste WordPress plugin waarmee je Webp afbeeldingen kunt laten zien zonder Javascript en dat komt de snelheid van je site ten goede. Dat is met het huidige gebruik van veel afbeeldingen een prettige functie, zeker als je een webshop hebt.

Hoe werkt Cache Enabler

Het biedt je een unieke manier om afbeeldingen te tonen. Om je afbeeldingen te converteren naar het juiste formaat heb je aanvullende tools nodig zoals Optimus, ShortPixel of EWWW Cloud. Het is een tool die geen grote technische kennis vraagt.

WP Rocket vs Cache Enabler

Wil je een optimale boosting van je site dan heb je aanvullende plugins nodig zoals Autoptimize. Met WP Rocket plugin heb je verder geen tools nodig. De tool is eenvoudig te installeren en gebruiken, maar vraagt net wat meer kennis dan Rocket.

Hyper Caching plugin

Als je geen grote lijst van instellingen wilt doorlopen en je bent een gemiddelde WordPress gebruiker dan is Hyper Caching plugin een prima tool.
Enkele van de belangrijkste functies zijn een eenvoudig en snel installatieproces, uitstekend voor beginners en gewone WordPress-gebruikers die geen gigantische lijst van caching-instellingen willen doorlopen.
Over het algemeen maakt de Hyper Cache plugin zijn grootste impact met de eenvoud van de configuratie. Het is installeren en hup aan de slag. Toch zijn sommige instellingen zijn wat ingewikkeld, maar met een uitgebreide help functie moet je er wel uit kunnen komen.

Hoe werkt Caching plugin

Met compressie caching optimaliseer je je bandbreedte en boost je je paginasnelheid. Eenmaal geïnstalleerd heb je er niet veel omkijken meer naar. De compressie caching doet het goed voor het optimaliseren van jouw bandbreedte en het verbeteren van de algehele paginasnelheid. Daarnaast is de plugin bedoeld om goed samen te werken met bbPress. Dus als je van plan bent een forum te gebruiken, is dit een geweldige oplossing voor het cachen van alle forumpagina’s.

WP Rocket vs Hyper Caching plugin

Hyper caching plugin richt zich alleen op pagina caching en doet niks met preload fonts, google fonts optimalisatie. Als basic programma werkt het simpel en eenvoudig. Je mist echter browser caching en database opschonen en optimalisatie. Het is een basistool die doet wat ie belooft, maar ook niet meer.

Comet Cache plugin

Dan de tool Comet Cache. Deze heeft een betaalde en gratis variant. De tool onderscheidt zich met name op het gebied van documentatie. De installatie gaat vrij simpel

Hoe werkt Comet Cache plugin

De configuratie is snel en je kunt caching doen op berichten, pagina’s, categorieën en tags. Met de betaalde versie kun je automatische en intelligente caching doen. Bij de gratis versie is dat handmatig en bewerkelijk. Het vraagt ook wel wat kennis om ermee te kunnen werken. En die moet je hebben of je moet er in willen verdiepen.

WP Rocket vs. Comet Cache

De betaalde versie komt in de buurt van WP Rocket qua wat ze voor je WordPress site kunnen betekenen. WP Rocket blijft het meest gebruiksvriendelijk en vraagt de minste technische kennis volgens WordPress experts.

WP Fastest Cache plugin

Het is even stoeien met namen die veel op elkaar lijken. WP Fastest Cache heeft een gratis en betaalde versie en is een gerespecteerde tool. Bij sommige hosting partijen verslechteren de prestaties, dus dat is wel iets om rekening mee te houden.

Hoe werkt WP Fastest Cache

Met de gratis variant heb je desktop caching, html minificatie en combinatiemogelijkheden voor Javascript en CSS bestanden. Wil je meer dan heb je de betaalde versie nodig.

WP Rocket VS WP Fastest Cache

Deze tool werk prima en doet wat hij belooft. WP Rocket zorgt ervoor dat de tool werkt, welke hosting partner je ook hebt. Dat is wel een punt van aandacht bij WP Fastest Cache.

W3 Total Cache

Dit is een van de populairste tools voor WordPress en wordt veel gebruikt voor caching. De tool is gratis en niet perfect. Ook hier kun je problemen hebben bij bepaalde hosting partners. De instellingen zijn niet voor dummies wat de tool voor onervaren gebruikers lastig maakt.

Hoe werkt W3 Total Cache

W3 Total Cache is een open-source tool. De tool werkt goed voor desktop en mobiel. Er wordt een integratie met een CDN gebruikt. De belangrijkste functies die de tool vervult zijn page caching, sitemap preloading, cache preloading, GZIP compression en browser caching en minification.

WP Rocket VS W3 Total Cache plugin

Voor een gratis plugin is dit best een complete oplossing. Grootste struikelblok is de gebruiksvriendelijkheid. Je hebt wel wat technische kennis nodig om de tool goed te laten functioneren en het resultaat er uit te halen dat er in zit. Ook hier komt WP Rocket als winnaar uit de bus.

Waarom wij WP Rocket aanbevelen

We hebben je een overzicht gegeven van de belangrijkste plugins naast WP Rocket die bijdragen aan een snellere website en zo een betere ranking. Er is voor elk wat Wills, van gratis tot betaald, van te installeren door dummies tot niet zelf doen. Voor ons blijft WP Rocket de meest complete tool die ook nog eens eenvoudig te installeren en gebruiken is. Het versnelt de prestatie van je website enorm en is daarmee de investering dubbel en dwars waard.
Zeker vanaf de 3.0 versie is WP Rocket ook goed te gebruiken als je een onervaren WordPress gebruiker bent. De meeste andere plugins zijn veel minder goed in te regelen. Aangezien een caching plugin een onmisbare tool is voor het goed functioneren van je sitemap vinden wij het belangrijk dat iedereen met zo’n tool kan werken.

Overzicht WP Rocket functies

We sluiten af met een overzicht van de functies van WP Rocket. Het is een browser cache tool. Daarbij worden wanneer je WP Rocket activeert allerlei kleine optimalisaties uitgevoerd op je WordPress site. En met name optimalisaties maken de tool zo aantrekkelijk omdat ze dat automatisch doen, zonder dat jij ermee bezig moet zijn of moet weten waar je op moet letten. Het is net als met een auto. Je drukt op start en je kunt rijden zonder dat je precies weet hoe alle techniek werkt en steeds moet checken of alles wel goed gaat. Met WP Rocket heb je niet eens een rijbewijs nodig en kun je zo de weg op.

Standaard functies WP Rocket

Zodra je WP Rocket hebt geïnstalleerd doet de tool het volgende voor je: Browser cache, statische cache met pagina caching, GZIP-compressie, ondersteuning voor verschillende plug-ins, thema’s en managed WordPress hosting omgevingen en cross-origin-ondersteuning voor wegfonts. Hier hoef je verder niks voor te doen, dat gaat allemaal automatisch en je hebt er verder geen omkijken naar. Het dashboard wijst zich vanzelf en je kunt heel eenvoudig de cache van je hele WordPress site legen. Ook kun je de site in één keer compleet preloaden.

Zelf in te stellen functies WP Rocket

Nadat je WP Rocket activeert kun je zelf nog een aantal dingen instellen. Wil je dat niet zelf doen, dan helpen wij je graag verder. Je kunt minification toepassen om je CSS bestanden en JS bestanden te verkleinen en combineren. Met Cache preloading bouw je de cache al op zodat je website en snel en consistent is. Lazy loading, de naam zegt het al, vertraagt het laden van afbeeldingen of filmpjes totdat iemand over de pagina begint te scrollen. Dat scheelt download tijd bij het laden. Dan kun je nog JS loading uitstellen, Google fonts bestanden combineren en emojis en embeds uitschakelen.

WP Rocket, een parel onder de plugins

We gaven het in de introductie al aan. Je kunt nog zo veel moeite doen en investeren in een mooie website. Als je website niet goed functioneert en niet snel genoeg is dan mis je commerciële kansen en zak je in de rankings. En precies daarom delen we dit artikel met je. We gunnen jou dit pareltje onder de plugins omdat het je met een simpele handeling zoveel voordelen biedt. 
Heb je nog vragen of wil je hulp bij de installatie? Wij zijn er voor je en helpen je graag op weg. Ons doel is om jou als ondernemer te ondersteunen bij het succesvol runnen van jouw bedrijf en je te helpen kansen te benutten online. Dat doen we door jouw zichtbaarheid online te vergroten en je rankings te boosten zodat jij je kunt concentreren op waar jij goed in bent: ondernemen! Wij zorgen dat jouw ideale klanten online hun weg naar jou vinden. Samen maken we jouw business nog succesvoller.

Bekijk andere artikelen

Google Ads account structuur

Google Ads account structuur

In deze handleiding behandelen we de basisprincipes van het bouwen van een geweldige Google Ads account structuur onderdelen.
Google analytics

Hoe gebruik je google analytics?

U kunt zoveel dingen doen met Google Analytics: uw ROI bijhouden, segmenten maken voor het bijhouden van doelen en het analyseren van gegevens in het programma. U kunt zelfs slecht presterende pagina's vinden om de prestaties van uw site te verbeteren!
Facebook Doelstellingen

Facebook vereenvoudigt in 2022 de campagne doelstellingen

Veel adverteerders worstelde met de juiste doelstelling in te stellen. Het advertentie-ecosysteem is steeds meer gefragmenteerd, moeilijk te gebruiken en complexer geworden. Bereik en verkeer werd bijvoorbeeld vaak door elkaar gehaald.